![]() |
Forrás: emw.blog.com |
A válasz az, hogy megenni éppen meg lehet, de nem valami jóízű, inkább kesernyés, nem édes, mint a sütőtök. Viszont a magokat, ha a faragás után letisztogatjuk, a sütőben meg lehet sütni, és jó rágcsálnivaló lesz belőle a hideg estékre (vagy focimeccsre). Sőt, ha van türelmünk feltörni az összeset miután megsültek, egy kis cayenne borssal, sóval, esetleg szárított kakukkfűvel, rozmaringgal egy serpenyőben átmelegítve, még jobb rágcsát kapunk. (Ezt bármilyen magggal, sőt, többfajtával egyszerre is megtehetjük.)
Ha pedig tökre vágyunk, mármint ehető tökre, akkor keressük a sütőtöknek nevezett zöldséget, amely ezen a gyűjtnéven sokféle formában (és színben) megtalálható a hosszúkástól a faragnivaló tökre emlékeztető formájú, ámde zöldes színű darabokig. Ma már konzerv tökpüré is kapható, amiből sós köret, vagy édes pie is készülhet.
A tök faragása
Sokan kérdezték azt is, hogy hogyan lehet tököt faragni. Ehhez szükség van egy filctollra, valamint egy rövidpengéjű késre, és természetesen egy kanálra, vagy hasonló eszközre (kislaptát?) amivel kikaparjuk a tök belsejét.
A tököt jól mossuk meg, és egy sérüléstől mentes oldalát jelöljük ki 'arcnak'. Lehetséges az is, hogy a tök szára a fej 'orra', és a tök az oldalán fekszik, nem a talpán áll. Ha ez utóbbit választjuk, akkor értelemszerűen a tök oldalán vágjunk egy lyukat, amin keresztül kikaparjuk, ha a szára a tetején van, akkor a szárat vágjuk körül. Javaslom, hogy ebben a fázisban ne merőlegesen vágjunk a tök húsba, hanem olyan 60 fokos szögben, és mondjuk a szár körül háromszög alakban, mert így a szár, ami kvázi dugóként szolgál, nem esik bele a tökbe, amikor az már üres.
Ha pedig tökre vágyunk, mármint ehető tökre, akkor keressük a sütőtöknek nevezett zöldséget, amely ezen a gyűjtnéven sokféle formában (és színben) megtalálható a hosszúkástól a faragnivaló tökre emlékeztető formájú, ámde zöldes színű darabokig. Ma már konzerv tökpüré is kapható, amiből sós köret, vagy édes pie is készülhet.
A tök faragása
Sokan kérdezték azt is, hogy hogyan lehet tököt faragni. Ehhez szükség van egy filctollra, valamint egy rövidpengéjű késre, és természetesen egy kanálra, vagy hasonló eszközre (kislaptát?) amivel kikaparjuk a tök belsejét.
A tököt jól mossuk meg, és egy sérüléstől mentes oldalát jelöljük ki 'arcnak'. Lehetséges az is, hogy a tök szára a fej 'orra', és a tök az oldalán fekszik, nem a talpán áll. Ha ez utóbbit választjuk, akkor értelemszerűen a tök oldalán vágjunk egy lyukat, amin keresztül kikaparjuk, ha a szára a tetején van, akkor a szárat vágjuk körül. Javaslom, hogy ebben a fázisban ne merőlegesen vágjunk a tök húsba, hanem olyan 60 fokos szögben, és mondjuk a szár körül háromszög alakban, mert így a szár, ami kvázi dugóként szolgál, nem esik bele a tökbe, amikor az már üres.
Jack o' lantern a gangon |
Kanalazzuk ki a magokat és a húst is, úgy, hogy azon az oldalon, ahol az arc lesz, próbáljunk minél többet, hogy ne kelljen a vastag húson is átvágnunk a késsel, épp elég nehéz lesz anélkül is. Itt jegyzem meg, hogy ez szerintem nem gyereknek való fealadat, a kanalazást és a rajzolást igen, de a vágást semmiképpen nem szabad rájuk bízni, mert a kés megszaladhat!
Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az arc rajzolása. Ez teljesen fantázia kérdése - és persze kézügyességé, itt ellesehtő néhány ötlet, ezeket a mintákat ki is lehet nyomtatni. Innentől pedig már csak a formák kifaragása vár ránk. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor egy meggyújtott mécsest teszünk bele, visszatesszük a 'kupakját', és kitehetjük az ajtó elé. A hidegben akár hetekig is eláll.
Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az arc rajzolása. Ez teljesen fantázia kérdése - és persze kézügyességé, itt ellesehtő néhány ötlet, ezeket a mintákat ki is lehet nyomtatni. Innentől pedig már csak a formák kifaragása vár ránk. Ha ezzel is készen vagyunk, akkor egy meggyújtott mécsest teszünk bele, visszatesszük a 'kupakját', és kitehetjük az ajtó elé. A hidegben akár hetekig is eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése