2010. október 27., szerda

Coook in action No. 2: Pilaf

Gyors bejegyzés egy tegnapi főzésről, annak is csak az egyik etapjáról.

A pilaf. Sok ázsiai, közel-keleti nép kedvelt rizsétele, érdekes, hogy meghatározást csak angolul találtam a Wikipedián, és valamiért magyarul kevésbé ismert, pedig a mi rizseshúsunk is ennek egy változata.

A tegnapi menüsor egyik körete volt ez a nagyon ízletes és egészséges pilaf, amelyet Martha Stewart receptje inspirált, és azt gondoltam, megosztom veletek, terjesszétek!

Forrás: www.marthastewart.com
Barna- és vadrizs pilaf (kb 8 köretnyi adag)

kb 30 g szárított vargánya (most frisset is kapni, mégis a szárítottat javaslom)
1/4 liter forrásban lévő víz
125 g vadrizs
2 l zöldség- vagy csirkealaplé, de víz is lehet
250 g barnarizs
75 g fenyőmag
2 evőkanál vaj
250 g apróra vágot salotthagyma
45 g szárított cseresznye vagy tőzegáfonya (ez utóbbi frissen épp most kapható, de nagyon savanyú)
só, bors, aprított petrezselyem

A víz vagy alaplé 2/3-át és a vadrizst feltesszük főni, és kb 45 percig forraljuk, míg a folyadék nagyrésze elpárolog, és a rizsszemek kipukkadnak. Ezzel egyidőben a barna rizst a maradék folyadékban tesszük fel, és felforraljuk, majd alacsony tűzön lefedve szintén kb 45 percig, puhulásig főzzük. A szárított gombát egy kisebb tálban felöntjük a forrásban lévő vízzel, és legalább 20 percig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon. Közben a fenyőmagot száraz serpenyőben közepes lángon megpirítjuk. Vigyázzunk, ha egyszer elkezd pirulni, akkor nagyon gyorsan megég!

Ha a gomba megpuhult, szűrjük le egy szűrőbe helyezett nedves papírtörölközővel, vagy kávéfilterrel, és mossuk át, a szűrt levet tegyük félre. (Azért nedves papírtörölközővel, mert egyébként csak a leszűrendő folyadékot szívja magába). Vágjuk a gombát nagyon apróra. Mindkét rizst szűrjük le, és keverjük össze. Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, dobjuk rá a salottot, ha mepuhult (kb 2 perc), adjuk hozzá a gombát és a gyümölcsöt, végül a gomba levét. Forraljuk addig, amíg majdnem minden levét elfőtte, vagyis a keverék majdnem száraz. Ekkor adjuk hozzá a rizsmixet, melegítsük át, és legvégül a pirított fenyőmagot, petrezselymet keverjük bele. Sózzuk, borsozzuk, és már tálalható is.

Ha előre készítjük, akkor a petrezselymet csak a melegítéskor adjuk hozzá, közvetlenül tálalás előtt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése