2011. február 28., hétfő

Jamie Oliver brilliáns brownie-ja

Forrás: www.jamieoliver.com, David Loftus

A recept szerint:
250 g vaj - bőőőven elég 200 is, én speciel kb 150 g-mal csináltam
200 g (egy tábla) Fairtrade csokoládé, 70%-os - nem Fairtrade, de 200 g
opcionális a 75 g szárított gyümölcs és az
50 g mag - nálunk mandula volt itthon, A. fel is aprított egy marékkal
80 g átszitált kakaópor - nekem csak 40 g volt itthon, raktam bele viszont kevés Nescafét (egy egész pici kanál Nescafé, kb 5x annyi vízben)
65 g átszitált liszt
1 tk sütőpor
360 g cukor - ez annyira rémisztően soknak tűnt, hogy 180 g-nál megálltam, és így pont jó kesernyés csokis lett. Itt az a szerencsés helyzet, hogy nem kell a cukor mint 'anyag', lehet steviával is, vagy mesterséges édesítőkkel is kísérletezni
4 nagy tojás - nekem 4 közepes volt, a fenti arányokhoz tökéletesen megfelelt

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat a csokoládéval vízgőz fölött (én mikroban, alacsony hőfokon épp csak megvártam, hogy a vaj felolvadjon, kicsit megkevertem, a csoki meg már magától felolvadt) felolvasztjuk, és belekeverjük a magokat, aszalt gyümölcsöt, ha van. A lisztet, cukrot, sütőport, kakaót egy nagyobb tálban elkeverjük, és ehhez adjuk a csokoládés keveréket. Én a csokoládéhoz egyébként löttyintettem vaníliaaromát is. Ezután keverjük bele egyenként a tojásokat, és már öntjük is a sütőpapírral kibélelt, Jamie szerint 25 cm-s, négyzet alakú formába. Hát nekem téglalap alakú van, területre nagyjából ekkora. Megy a sütőbe, és tényleg nem több 30 percnél, a tűpróba nem kell, hogy sikerüljön, magyarán még maradhat a tűn nedves tészta, mert akkor lesz jó krémes belül, kívül pedig látszik, hogy fényes a teteje és roppan is kicsit. Ráadásul hűlni hagyjuk a formában, és eközben is még tovább sül belül. Ha kihűlt, kiborítjuk egy vágódeszkákra, és felvágjuk kockákra, vagy ki hogy szereti. Sütéssel együtt komolyan 35 perc, lehet, hogy 38. Igazi téli, otthon begubózós gyors édesség.

Az angolszász országokban imádják creme fraiche-sel tálalni a süteményeket, ami valóban finom, de szerintem már sok a zsírból. Persze mindenki cselekedjen ízlése és belátása szerint!

1 megjegyzés:

  1. Épp olyan remek, mint bármely más receptje! Imádunk tőle mindent!

    VálaszTörlés