Nyaralás, betegség, nyaraló és beteg kliensek... ezt mind a hátuk mögött tudjuk, jöjjön J, aki amerikai, és nem tud grillezni. Ezt ő maga mondta így, mintha az anonim alkoholistáknál mutatkozna be: "J vagyok, amerikai, és nem tudok grillezni." Úgy látszik, ez egy nemzeti büszkeségi kérdés, "önsztereotípia", talán jogos is. Minden esetre a mostani időjárás nem is kedvez a grillezés gyakorlásának, úgyhogy J nem jutott előrébb a tanulmányaiban. A tűzrakás egyébként sem a Coook! erőssége, ami utána jön viszont, az annál inkább. Így jöjjön a hamburger, az alap, nem agyonfűszerezett, klasszikus recept, ezúttal serpenyőben sütve.
![]() |
Hamburger
Emlékszel arra jó kis hamburgerre, valami lehetetlen (macska) húsból, egy édes buciban, csalamádéval és Glóbusz kecsappal? Na az amerikai hamburgernek ehhez semmi köze. Az eredeti hamburger csak jóminőségű marhahúsból van, legjobb esetben tarjából (nyak hátsó, felső része), bár ez Magyarországon ritkább. Ez azért jó hús, mert kicsit zsírosabb, így ha ilyet nem találunk, lehet mondjuk hátszínből is, de kérjük, hogy kb 10-15%-nyi marhafaggyút daráljanak hozzá. Ezt sóval, borssal ízesítsük. NINCS benne tojás, ketchup, mustár, hagyma, fokhagyma, vagy bármilyen más fűszer! Mindent izlés szeint tegyünk bele, nincsenek szabályok, a lényeg a színhús és a sütés.
Formázzunk belőle pogácsákat, max 2-2,5 cm vastagokat, különben nehéz lesz belőni a sütési időt. A formázásnál akkor van a legegyszerűbb dolgunk, ha előtte legalább fél órát hűtöttük a húst. Ugyanez érvényes a sütésre is, vagyis formázás után is hűtsük a pogácsákat! A hamburgernél is az 4 (5) fokozat, vagyis hőmérséklet szerint sütünk, a (rare), medium-rare, medium, medium-well, well done, azaz a nyers, középnyers, közepesen átsütött, közép-teljesen átsütött, és teljesen átsütött. A középmagas hőfokon, 3-4 percig sütött (mindkét oldalán) hamburger kb mediumnak mondható.
Pirított hamburger-zsömlében, sajttal, baconnel, pirított gombával, ecetes uborkával, paradicsommal, sült hagymával igazi amerikai étel, de variálhatjuk különböző sajtokkal, másfajta kenyerekkel, zöldségekkel.
Például itt a sült hagyma helyett egy érdekesebb megoldás.
Hagymachutney
3 nagy hagyma, vagy 5-6 kisebb
2 zöldalma
sherrybe, vagy konyakba áztatott 50 g aszalt ribizli/áfonya
70 g vaj
80g barnacukor
80 g almaecet
A hagymát 180 fokos sütőben hámozatlanul, egészben, a hagyma méretétől függően kb 30-40 percig sütjük (ellenőrizzük tűvel, hogy elég puha-e). Ha kész, hámozzuk meg, és vágjuk cikkekre, majd egy kis vajon futtasuk meg. Adjuk hozzá a cukrot (először csak kevesebbet, aztán kóstoljuk), az ecetet (ezt is óvatosan), és az aszalt gyümölcsöt, és sózzuk, borsozzuk (javaslom a rózsaborsot, akár egészben is). Körülbelül 10 percig pároljuk így együtt, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra (pl. cikkekre és félbe) vágott almát, majd vegyük le a tűzről. Akkor jó, ha az alma kicsit még roppan.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése