Mikor melegre fordul az idő (most épp nem annyira...), az egyik legkellemesebb nyári leves a gazpacho. Sok fajtája létezik, erről bővebben, és nagyon szakszerűen a Bűvös Szakács blogon olvashattok. Innen származik egyébként a recept is, amit nagyjából felezve szoktam megcsinálni, mert egyébként nagyon sok, és kezelhetetlen a mennyiség. Viszont valóban ez az a leves, amit az ember Spanyolországban a rekkenő hőségben úton-útfélen rendelhet, bármilyen étteremben is jár. Jól hűsít, és nagyon egészséges!
A másik kedvenc nyári levesünk, melyet nemrég készítettünk el egy kliensünkkel, P-vel, a tökleves, amit patisszonból is készíthetünk. Itt az arányok valahogy így alakulnak:
1 kg reszelt tök
2-3 szál kapor
1 fej közepes fehérhagyma, vagy lágy ízű vöröshagyma
1,5 l zöldség vagy csirke alaplé, vagy víz
1 ek olívaolaj
150 g tejföl/író/joghurt
200 m tejszín
só, bors
Az olajat felhevítjük, rádobjuk a hagymát, átpároljuk, majd a tököt is hozzáadjuk. Fedő alatt pároljuk kb 10 percet közepes lángon, néha átkeverjük. Felöntjük forró vízzel vagy alaplével, beletesszük a kaprot is, sózzuk, borsozzuk, és kb 10 perc alatt készre főzzük. A kaprot kivesszük, és botmixerrel vagy turmixgépben összeturmixoljuk. Visszatesszük a lángra, és a tejföllel kevert teszínt is hozzáadjuk a krémleveshez, visszatesszük a kaprot, hogy mégjobban kiengedje az ízét, és végül foralunk rajta egyet. Melegen is nagyon finom, de hidegen, pár csepp olívaolajjal vagy pl. kaporolajjal, friss borssal még jobb!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése