2011. június 16., csütörtök

Pünkösdi inspiráció


A pünkösdi hosszúhétvégén K-val hideg borsókrémlevest csináltunk a frissen grillezett hamburgerek mellé/elé. Ez adta az isnpirációt ahhoz, hogy a mai - már említett - "főzelékkurzuson" borsófőzelék helyett mi is hideg borsókrémlevest csináljunk, ráadásul több verziót kipróbáltunk. Az alaprecept mindössze ennyi:

1 ek vaj vagy olívaolaj
1kg zsenge zöldborsó (már a tisztított mennyiség), hozzáadhatunk néhány zsengébb héjjat is
csipet só, bors
annyi víz, amennyi kb 2-3 ujjnyival ellepi (később higítható)
(ha kevésbé natúr ízre vágyunk zöldség- vagy csirkealaplevet is használhatunk)

Bazsalikomos verzió citromlével, joghurttal
Közepes lángon egy lábosban megolvasztjuk a vajat, és átforgatjuk rajta a zöldborsót. Felöntjük a folyadékkal, és forrás után addig főzzük, míg épp megpuhul. Ekkor összeturmixoljuk, és igyekezzünk hűteni, hogy ne főjön tovább, hiszen akkor hajlamos elveszteni a friss zöld színét és "nyers" ízét. Passzírozzuk át egy szűrőn, bár ez nem kötelező. De különösen akkor, ha héjjat is tettünk a levesbe, turmixolás után élvezhetőbbé válik a fogyasztása, ha átszűrjük.  És egy megjegyzés: sokan szeretik a hagyma ízét a levesben, de szerintem ha a tipikusan nyári zöldborsó krémlevesről beszélünk, akkor a hagyma valahogy nem ideillő. Ugyanakkor az újhagyma a főzés utolsó néhány percében hozzáadva kellemes, nem elnyomó kiegészítője lehet ennek a levesnek is (a tumixolásnál hagyjuk ki).

Szinte klasszikusnak számító mentás leves
Ez az a pont, ahol elkezdhetünk kísérletezni: friss aprított mentát adhatunk hozzá. Kipróbálhatjuk ugyanezt tárkonnyal, vagy bazsalikommal. Kaporral is nagyon érdekes, korianderrel még érdekesebb. Gazdagíthatjuk tejszínnel, sőt, mi hétvégén joghurttal enyhítettük az elsózás miatti tragédiát :-) Citromlevet facsarhatunk bele, vagy lime levet ha tudunk: hidegen, pohárban, jégkockával tálalva fantasztikus nyári uzsonna. 


A friss, zsenge zöldborsónak különleges íze van, és nagyon "befogadó" zöldség, azaz szereti a fűszereket. Egyre vigyázzunk csak, ne nyomjuk el a saját ízét!

100 g leves (az alaprecept szerint, vízzel) kb: 120 kcal, 7 g szénhidrát

1 megjegyzés:

  1. Ha belefőzöd az újhagymát (az uucso percben), akkor hogyan nem turmixolod össze a végén a levessel együtt?
    Hm.
    lehet h egészben rakod bele pár percre? dehát akkor meg nem adja ki az ízét rendesen...

    én pedig beleturmixolnám (de csak kis darab ujhagymát természetesen)

    :)

    VálaszTörlés