2011. május 18., szerda

Tökfőzelék döbbenet

Az egyik külföldi kliensemmel egy főzelékkurzust kezdtünk, mivel ez egy ismeretlen dolog a tőlünk nyugatabbra élőknek, de minimum nem megszokott (érdekesség, hogy tőlünk keletre, délkeletre a a főzelékszerű zöldség ételek elterjedtebbek). Nézegettem a tökfőzelék recepteket, hátha valami érdekesre, újra akadok. Ehelyett inkább a döbbenet lett rajtam úrrá. Ezt a szerencsétlen tököt rántják, habarják, paprikázzák, megfullasztják leveskockában, sőt, cukrozzák!! 

A tök az egyik csodanövényünk, mert egész évben megtaláljuk, bár más-más fajtáit; pl. a nálunk nagyon elterjedt pasztellzöld tök tavasz végén érik, édeskés, friss ízű, melyet a kapor különösen jól egészít ki. Ezért használjuk így levesekhez, főzelékhez de grillezve kaporral, vagy kapros olajjal is csodás. 

A főzelék hozzávalói:
1/2 kg gyalult tökhöz
1/2 fej hagyma apróra vágva (vagy egy kisebb fej)
1 ek olívaolaj
120 g tejföl
1/2 csomag kapor
1 ek alma vagy fehérbor ecet (ízlés szerint lehet több)

Közepes lángon melegítem egy fedős lábosban az olajat, majd ha már elég forró, rádobom a hagymát. Megpárolom, és ehhez adom a tököt, valamint a kapor vastagabb szárait. Átforgatom, lefedem, majd iszom egy limonádét, kávét, vagyis van kb 5 perc szabadidőm. Utána kicsit átkeverem, de már most is látszik, hogy kezd összeesni. Még 10 perc, ekkor sózom, borsozom, és hozzáadom a tejfölt. Egyet rottyantom, belekeverem a kaprot (én egyben szoktam, úgy könnyebb kivenni ha valaki nem szereti) és az ecetet. ENNYI! Ha valaminek nem elég savanyú, az asztalra is teszek ecetet. Mivel most már mindent számolok, elmondhatom, hogy ez az egész adag 1,5%-os tejföllel számolva összesen 379 kcal és 24,7 g szénhidrát. Ha még megfejeljük sült virslivel, akkor az plusz 178 kcal és 0,7 g szénhidrát /pár. Ez a mennyiség 2 embernek elég.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése