Mivel nagyrészt Dániában üdültem/dolgoztam a múlt héten (nem, a Nomába sajnos nem jutottunk be, sőt, a másik, formel B-be szóló foglalásunkat is kénytelenek voltunk lemondani egy változás miatt), a húsvéti óta nem volt újabb főzés, viszont a héten egy amerikai brunchot készítünk, méghozzá pénteken. Abból az érdekesebb recepteket majd leírom.
Ez viszont egy gyors recept, amit a Mayo Klinika cukorbetegeknek szóló oldalán találtam, és kicsit módosítottam. Annyira óvatosan eszem, hogy édességet egyáltalán nem merek, de nemrég megtudtam, hogy módjával azt is lehet, ami örömhír, mert már nagyon vágytam rá. Na persze ha az "édesség" édesítővel, vagy legalább nyírfacukorral (másnéven xylit vagy xylitol) készül, és teljeskiőrlésű liszttel, még jobb.
Nem pontosan értem a fehérliszt és a cukor használatát az eredeti receptben, bár azt hiszem, a többi tapasztalatom alapján a lényeg, hogy az az X mennyiségű szénhidrát/étkezés bárhonnan jöhet, ezért aztán fehérlisztet használnak a recepteknél és cukrot. Én azért inkább maradok a teljeskiőrlésű lisztnél és a mesterséges édesítőknél. Alább az eredeti recept, és zárójelben a módosításaim.
Dupla csokis cookie |
Kb 24 db kekszhez:
2 tábla fehércsokoládé, 2 x 100 g (diabetikus, pl Blanxart katalán, itthon is kapható cukormentes csokoládé)
1/4 csésze + 1 tk vaj
1/2 csésze cukor (nyírfacukor)
1/2 tk sütőpor
csipet só
1 tojás
1,5 csésze fehérliszt (teljeskiőrlésű)
1-2 ek diabetikus lekvár, a málna nagyon jól illik hozzá
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egyébként meg kezdjük ott, hogy nekem csak egy tábla fehércsokim volt, és így is nagyon finom lett. Elvileg ugyanis az egyik tábla csokit fel kellene olvasztani, a másik tábla felét felaprítani, és a másik felét későbbre félretenni. Én a tábla 2/3-át felolvasztottam, a maradék 1/3-ot félretettem.
A vajat elektromos habverővel 30 másodpercig verjük, maj hozzáadjuk a sütőport, a sót és a cukrot, és igyekszünk habosra keverni, majd a tojást is beleütjük. Ehhez adjuk az olvasztott csokoládét, amit jól elkeverünk, majd elkezdjük adagolni a lisztet. Ha már a habverővel nem megy, fakanálra váltunk, és hozzáadjuk az összes lisztet, majd elvileg - ha 2 táblával és az eredeti arányokkal dolgozunk, akkor - a fél tábla aprított csokoládét. Az én cookie-mban nem volt aprított csoki...
Az előkészítet tepsire kis halmocskákat kanalazunk (1 teáskanálnyi kb), de azért próbáljuk ellapítani. Nem nagyon duzzadnak meg, de azért ne szorosan rakjuk egymás mellé. 7-9 perc alatt, vagy ha már barnul a szélük, megsülnek. 1 percig hagyjuk a tepsiben hűlni, aztán rácsra szedve hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt olvasszuk meg a lekvárt is és a maradék fél (vagy az én esetemben az 1/3) tábla csokit is, de ezt azzal a + 1 teáskanál vajjal, és csurgassunk a kekszek tetejére amilyen mintát csak gondolunk. Lehet alulra egy pötty lekvár és rá csíkokban a fehércsoki, vagy, ahogy én is tettem, inkább korong formában, vagy fordítva, csokikorong, rá lekvárpötty, na, nem ragozom, mindenkinek a képzeletére van bízva.
Nekem annyira tömény csokiíz volt, hogy kettőt ettem, és elég is volt, és egyébként nagyjából ennél többet, azt hiszem, nem is szabad. Amikor barátnőknek vittem tesztelésre, már nem volt rajta se csoki, se lekvár, és ugye a csokidarabkák is hiányoztak belőle. Az egyöntetű vélemény az volt, hogy isteni, talán kicsit morzsolódósabb a teljeskiőrlésű liszttől, és emiatt a lekvár is jól jött volna mellé. De egyébként teljes siker, és bőven elég édes a plusz kétszeri (darabos és rácsurgatott) csoki nélkül is. K anyukája azt üzente, bármikor küldhetek neki, kávé mellé tökéletes, majdnem egészséges harapnivaló :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése