2010. november 30., kedd

Coook in Action - El Clásico, majdnem tailgating

Azt hiszem, egy kis magyarázattal tartozom. Az El Clásicot itt, a tailgatinget itt találjátok, sajnos csak angolul, ezért néhány szóban magyarul: ez egy olyan buli, amely általában már a sportesemények előtt kezdődik, sokszor a meccs helyszínén a parkolóban, bár mára otthoni tailgate partykat is tartanak. Nagyon amerikai kajákkal, ivászattal, meccsnézéssel igazi közösségi szabadságünnep (talán szentimentális, de nekem erről mindig ez jut eszembe: ismeretlenek mosolyogva egymás hamburgerét eszik... hát nem szép?)

De vissza az eredeti témánkhoz: szóval MAJDNEM tailgating. Mondhatnám, semennyire, inkább piknik volt, de jól hangzik... Az történt ugyanis, hogy M férje, és férjének barátai tegnap együtt nézték az El Clásicot M-éknél. Ez már-már hagyomány, a fiúk esznek, isznak a TV előtt, a lányok pedig régebben a konyhában trécseltek, együtt főzőcskéztek, de az évek során eltűnedeztek, hol gyerek, hol válás, a lényeg, hogy M egyedül maradt a 4-5 fiúra való főzéssel. Idén elhatározta, hogy segítséget kér, így jöttünk mi a képbe. M azt kérte, ne náluk főzzünk, így jöttünk a mi konyhánkba, ezért előtte csak telefonon egyeztettük a menüt. Azt találtam ki, hogy olyan piknik típusú svédasztalosra vegyük a figurát, mert az előkészíthető, és csak ki kell rakni az asztalra, onnantól kezdve a fiúk azt csinálnak, amit akarnak, M pedig el tud menni moziba a barátnőjével. M-nek egy kérése volt csak, az otthon tárolt cukkínijeit szerette volna végre felhasználni valahogy. Mentás hangulatom van napok óta (ismeritek Billy Joel New York State of Mind c. számát? na ez most Spearmint State of Mind volt), így a menüt végigkíséri a menta.

Olivás kenyér
Marokkói cukkíni saláta
Pikáns fasírtgolyócskák
Kecskesajtos polenta szendvicsek
Mentás grapefruit kompót
Borban párolt szilva mascarponekrémmel


Az egész menű 3 óra alatt megvolt, bár annyit csaltam, hogy a kenyértésztát előre begyúrtam, és az első kelesztés másfél órájának végére érkezett csak M.


Olivás kenyér
3 zacskó instant élesztő
1/2 l langyos víz
700 g finomlisz
350 g kenyérliszt
1 tk só
90 ml olivaolaj
250 g olajbogyó


Az élesztőt elkeverjük egy ngyobb tálban a langyos vízzel. Mikor felfutott (habos), akkor hozzáadjuk a liszteket, az olajat és a sót (vigyázzunk, az olajbogyók is sós lében vannak eltéve, öblítsük le!) Vagy dagasztókarós robotgépben, vagy kézzel dagasszuk 5-7 percig, míg a tészta elválik a táltól (esetleg adhatunk hozzá még lisztet), simának és ruganyosnak kell lennie. Tegyük lisztezett felületre, szórjuk rá az olajbogyót, kicsit gyúrjuk át, hogy eloszlassuk a bogyókat, de ne dagasszuk! Kiolajozott tálban kb 1-1,5 órát kelesszük, olajos fóliával letakarva.


Ha megkelt, kicsit nyomkodjuk le, majd lisztezett lapon gyúrjuk, de csak addig, hogy az olajbogyók egyenletesen eloszoljanak. Vágjuk félbe a tésztát, és újra takarjuk le a fóliával, pihentessük 5 percig és ezalatt tegyünk sütőpapírt egy tepsire. 5 perc elteltével kerekítsük le a formákat, és tegyük a tepsire. Újra takarjuk le, és melegítsük elő a sütőt 230 fokra.


30-40 perc (duplájára kell kelnie) után tegyünk a sütőbe, de csak miután megszóruk liszttel a tetejét (be is lehet vágni félhold alakban). Azonnal vegyük le 220 fokra a hőmérsékletet, és süssük addig, míg aranybarna lesz, és ha az alját megkopogtatjuk, kongó hangot ad. Rácson hűtsük ki.




Marokkói cukkínisaláta
3 nagyobb cukkíni (kb 3/4 kiló)
4-5 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
3 ek citromlé
50 g pirított fenyőmag
50 mazsola
só, bors


A cukkínit jól mossuk meg, majd vágjuk 0,5 cm vastag karikákra. Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk olajat (középmagas lángon), dobjuk rá a fokhagymát, és addig süsük, míg színe lesz, majd vegyük ki. Ebbe a fokhagymás olajba tegyük a cukkíni karikákat (2-3 adagban), és kicsit barnítsuk meg, majd tegyük egy salátástálba. Ha az összes elkészült a serpeyőben lévő olajat is öntsük a tálba, adjuk hozzá a fenyőmagot, a mazsolát, a citromlevet, és legvégül sózzuk, borsozzuk. Hidegen, vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.




Pikáns fasírtgolyócskák
Én a fasírtot általában szeretem vegyes húsból csinálni, de lehetséges csak sertés húsból is elkészíteni ezeket a golyókat. Fél kiló húsból is (körettel együtt) 4 ember jól lakik, de a biztonság kedvéért mi most 40-40 deka húsból dolgoztunk.


40 dkg darált marha
40 dkg sertéshús
1 fej vörös v fehér hagyma apróra vágva
1,5 tk fahéj
1 tk római kömény
2 ek citromlé
2 kisebb, vagy 1 nagyobb tojás felverve
3 ág menta, levelei aprítva
opcionális: koriander aprítva, kb 2 ek
só, bors


A hagymát olajon megfuttatjuk, csak annyira, hogy megphuljon. Ezt összekeverjük az összes alapanyaggal. Egy kicsi golyót süssünk belőle, nézzük meg a fűszerezést, ha szükséges, javítsuk. Formázzunk kb 2 cm átmérőjű golyókat, és egy tálcán kb fél órát pihentessük a hűtőben. Forró olajban mindkét oldalát pirítsuk barnára, ennyi idő alatt a belseje is megsül. Szedjük papírtörölközőre, hogy a felesleges olajat leitassuk. Hidegen is, melegen is fogyaszthatjuk.


Kecskesajtos polentaszendvicsek
A polentához a polentát a dobozán található utasítás szerint megfőzzük (vagy nagyjából 1 rész polentához 3 rész víz kell, só, és a végén egy kis vaj,személyenként kb 1 marék polenta), és egy tepsibe simítjuk, hogy kb 1 cm magas legyen. Amikor kicsit megdermedt, fébevágjuk két lapra, megkenünk egy szeletet kecskesajttal, rátesszük a másikat, és így szeleteljük kis háromszögekre. Megszórjuk friss borssal, és tálaljuk. Ha nem a mostani menünkbe csináljuk, akkor a kecskesajtot rozmarinnggal (mentával!), gyakorlatilag bármilyen zöldfűszerrel is fűszerezhetjük, sőt érdekes köret szárított áfonyával, tőzegáfonyával, cseresznyével, más bogyósgyümölcsökkel is.




Mentás grapefruit kompót
6 vörös húsú grapefruit
3/4 l víz
375 g cukor
6 mentaág


A grapefruitot meghámozzuk, majd cikkekre vágjuk. A grapefruit megmaradt "vázából" kinyomjuk a levet, és ehhez már csak annyi vizet adunk, hogy az egész legyen 3/4 liter. Ezt a folyadékot, a cukorral és a mentaágakkal középmagas lángon összeforraljuk, gyakran kevergetve. Ha forr, beletesszük a grapefruit cikkeket, és alacsony lángon addig főzzük, míg puha nem lesz, ez kb 20 perc. Kivesszük a mentaágakat, és hagyjuk kihülni. Hűtőben, lezárt üvegben akár 2 hétig is eláll.




Sült szilva mascarponeval


12 nagyobb szilva, kimagozva, negyedelve
8 evőkanál barnacukor
2 dl jobb száraz vörösbor
1 evőkanál fahéj

Az összes hozzávalót összekeverjük, és egy tűzálló tálban a nagyon forró, 200 fokos sütőbe tesszük 25 percre.

A mascarpone krémhez egy doboz (250 g) mascarponét ízlés szerinti cukorral elkeverünk, majd beleforgatunk 250 ml tejszínből vert habot. Vendégsében pohárban tálaljuk (alul 2/3 rész szilva, felül az 1/3 rész krém, ezt hűtőben tárolhatjuk pár órán át. Az El Clásico azonban nem kívánta az 'elegánskodást' Egy tálban a szilva, egy másikban a krém, mindenki szed magának. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése