2011. január 24., hétfő

Nem csak gyerekeknek

Pénteken születésnapi zsúrban voltam, sőt nem csak ott voltam, hanem néhány ételt is elkészítettünk az ünnepelttel és barátnőivel. Na nem több tucat kisgyerekről beszélek, lehet, hogy a zsúr már nem is illendő szó, ugyans négy 12 éves nagylány gyűlt össze a szülinapos Zsófiék konyhájában. A barátnők találták ki ezt a meglepetést Zsófinak, aki nagyon szeret főzni, úgyhogy - szülői segítséget is bevetve -  velük előre egyeztetettük, miket fogunk készíteni. Hihetetlen, de ezek a lányok már most nagyon figyelnek az egészséges ékezésre, ők kérték, hogy ha lehet, ne túl zsíros, ne túl cukros ételekben gondolkozzunk (ha belegondolok, én mit ettem 12 éves koromban....)

Így aztán a menü:

Mini spenótos fetás pizzák
Pulykaburger sült édeskrumplival
Kukoricadarába panírozott halrudacskák
És a végén céklával (!!) édesített csoki szufflé, vagy, ahogy Szonja felhívta rá a figyelmet, inkább fondant (au chocolat), vagy moelleux.

A mini pizza igazán egyszerű, hiszen ha veszünk pitát, akár teljeskiőrlésűt, csak félbe kell vágnunk és azt teszünk rá, amit akarunk. Mi most mirelit leveles spenótot vettünk, és azt a pácolt fetát használtuk, amit kb 2 hete tettem el a hűtőbe. A fetakockákat leöntöttem olívaolajjal, kakukkfüvet, rozmaringot, és szeletelt fokhagymát dobtam az üvegbe, és néhány szem kampoti borsot, amit még Kambodzsából hoztam (persze "sima" bors is jó). Pár nap után már érezni lehet a fűszerek ízét, és egy szelet kenyérrel, vagy ilyen fogásokba, mint ez a mini pizza, különleges élmény. 


A leveles spenótot kiolvasztjuk, és kinyomkondjuk belőle a felesleges folyadékot. Ha azt a fajtát vesszük, ami kis gombócokban van megfagyasztva, akkor pizzánként kb 2 gombócot számoljunk. A sütőt előmelegítjük grill fokozaton. Innentől kezve nincs más dolgunk, csak a spenótot átforgatjuk egy kis sóval, borssal, a pitára halmozzuk, és néhány apróbb kocka fetát elmorzsolunk a tetején. Mehet a grill alá egy tepsiben, kb 5 perc alatt kész.


A pulykaburger se nagy ördöngősség. Fél kiló darált pulykát elkevertünk 50 g reszelt sajttal (bámilyen jó, trappista is de ha extrát akarunk, a cheddar az igazi), egy kis fej hagyma egyik lereszelt felével, egy kisebb félig főtt (kb 10 percig) lereszelt krumplival, a kenyérmorzsa helyett, és sóztuk, borsoztuk. Fél órát hagytuk állni, addig megcsináltuk az édeskrumplit.


Erre a 4 lányra 3 db édeskrumplit számoltunk. Jól ledörzsöltük folyó víz alatt, de nem hámoztuk meg őket. Felvágtuk sültkrumpli nagyságra, ami nem egy könnyű művelet, mert nagyon nehéz vágni az édeskrumplit, úgyhogy ezt most én csináltam, és általában a felnőttekre bízom. Egy tepsibe tettük, meglocsoltuk olívaolajjal, sóztuk, borsoztuk, összeforgattuk, és a 190 fokra előmelegített sütőbe toltuk. Kb 45 perc alatt készül el, lehet, hogy előbb, sütőtől és a krumpli vastagságától is függ. Akkor jó, ha kívül ropog, belül pedig krémes. Ha nem gyerekek eszik, akkor néha egy kis chilli port is szórók rá, vagy a Cajun fűszerkeverékemet.


Miután betettük a sütőbe a krumplit, a pulykából kb 5 cm átmérőjű golyókat gyúrtunk, és kilapítottuk őket, majd egy tálcán visszatetük a hűtőbe hűlni, mert így jobban kezelhető, és jobban egyben is marad majd sütéskor. 


Halrudacskák


A halrudacskákat összesen 10 perc alatt készítettük elő:  2 tömör, fehérhúsú tengeri halfilét (pl.: tilápia) csíkokra szeleteltünk (lehet fagyasztott is, ezt olvasszuk fel, és itassuk le a felesleges nedvességet), sós, borsos felvert tojásfehérjébe mártottuk, majd liszt és kukoricadara 1:2 arányú keverékébe forgattuk. A keveréket egyébként szintén sóztuk, borsoztuk, de lehet bele tenni chilli port, paprikát is. Ha nem annyira figyelünk az egészségünkre, akkor ezt a lépést megismételhetjük, és a rudakat olajban süssük ki. Mi azonban sütőpapírral kibéleltünk egy tepsit, azt bekentük nagyon kevés olívaolajjal, es erre fektettük a rudakat - és azonnal meg is fordítottuk őket. Így ugyanis leheletnyi olaj tapadt rájuk, amitől jó ropogósra sülnek majd. A sütő legyen kb 190 fokos amikor betesszük a rudakat: kb 8-10 perc alatt készülnek el.



És jött a kedvenc, amit a lányok szkeptikusan ugyan, de vállaltak: a céklás csokis süti!

Ezt a receptet a legújabb Jamie (Oliver) magazinban olvastam, csupa olyan recept között, amik kevesebb cukrot tartalmaznak. Ez tűnt a legérdekesebbnek, mivel a céklán kívül összesen 2 evőkanál cukor van benne. Ráadásul pont 4 főre való adag. Kipróbáltam a hét elején, és fantasztikus, a lányokat is meggyőzte.

150 g cékla hámozva, felkockázva
85 g jó minőségű étcsokoládé (70%), apróra összetörve, akár reszelve is
elvileg kell bele rum, 2 ek, de ezt mi most kihagytuk
3 tojás
2 ek világos nádcukor
2 ek kakaópor, nem instant, nem édesített

A sütőt 200 fokra melegítsük elő, és vajazzunk ki 4 kis pudingformát/kávéscsészét. A céklát egy egész kevés vízben pároljuk meg, míg nagyon puha lesz. Ezalatt a csokireszeléket tegyük egy turmixgépbe, ha nincs ilyenünk, akkor egy tálba. Még forrón öntsük hozzá a leszűrt céklát, és a rumot, vagy a mi esetünkben a főzővízből 2 evőkanállal, és turmixoljuk össze, míg egy mélyvörös, sima krémet nem kapunk. Ha ezzel megvagyunk, robotgéppel, vagy kézihabverővel verjük fel a cukrot a tojásokkal, egészen addig, míg egészen kivilágosodik, és nagyjából háromszorása nő. Ekkor a tál szélén csurgassuk bele a céklás csokikrémet, szitáljuk rá a kakóport, és egy nagy kanállal könnyed mozdulatokkal keverjük össze az egészet. Öntsük a pudingformákba, és ez az a pillanat, amikor le is hűthetjük, műanyag fóliával letakarva. Mi is pont ezt tettük, ami azt jelentette, hogy a hűtőből kivéve a 200 fokos sütőben 9-10 perc kellett neki. Frissen ez 7-9 perc, a lényeg, hogy a tetejét megnyomva kicsit ruganyos legyen. Vegyük ki a sütőből, 1 percet várjunk, és ekkor vágjuk körbe egy késsel, és borítsuk tálra. A belseje még folyós, és nagyon érdekes, csokis íze van, az émelyítő édesség nélkül, olyan "földes" felhangokkal, elnézést a modorosságért.


A menetrend ennél a "menüsornál" a következő: ha az édesburgonyán már látszik, hogy lassan kész, mondjuk olyan 15 perc múlva, elkezdjük sütni a pulykaburgereket, amiknek 5-5 perc kell mindkét oldalon, középmagas lángon, kb 1 evőkanyálnyi olajban. A pulykaburgerek megfordítása után bekapcsoljuk a grillt, és betesszük alá - a sülő édesburgonya fölé - a mini pizzákat. Ha elkészültek, kikapcsoljuk a grillt, és betesszük a helyére a halrudacskákat. Amikor ezek elkészülnek, a  krumpli is készen lesz, közben a pulykaburger is megsült, így minden friss lesz. A mini pizzák langyosak, pont ehetőek lesznek, és mikor minden mást kiveszünk a sütőből, mehetnek be a céklás csoki fondant-ok. 

A burgereket salátával, vagy zsömlében paradicsommal, hagymával, a szokásos hamburger hozzávalókkal is ehetjük, a halrudacskákhoz ketchup, majonéz, tartármártás is illik.

A lányok el voltak ájulva saját maguktól, jogosan, hiszen az első bizonytalankodások után fantasztikus gyorsasággal, könyedséggel vették az akadályokat. Senki sem reszelte le az ujját, nem vágta el a kezét, nem égette meg a karját - csak én :-) Valahogy a sütő ajtaja mindig megtalálja az alkaromat...nem értem. Voltak nagy nevetések, komoly beszélgetés, pasi ügyek, és persze sok kérdés, amiből aztán mind sokat tanultunk. Remélem, lányok, találkozunk még!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése